A plotterek nyomában

Micsoda a plotter?

Úgy gondolom, a legtöbbünk tisztában van a plotter fogalmának a jelentésével, de azoknak a kedvéért, akik esetlegesen nem tudják, hogy ez pontosan mit is takar, már az elején tisztáznám az adott fogalomkört. A plotterek, más néven rajzgépek, olyan jellegű speciális berendezések, amelyeket akkor alkalmazunk, amennyiben speciálisan grafikus formájú kimenő adatra van szükségünk. Ilyen lehetőségek lehetnek a rajzok, térképek, diagramok stb. alakjában kivitelezett nyomtatni valók. A működésük a hagyományos nyomtatóval ellentétben sokkalta specifikusabb és szakszerűbb, ugyanis a rajzgépek egy fajta íróhegyet vezetnek a papíron és ezáltal érik el azt a speciális hatást, melyet kizárólag csak a plotterek tudnak nyújtani, bármifajta nyomtatóval szemben. Érdemes tudni, hogy a speciális technika abszolúte nem egy egyszerű kimenetű dolog, ugyanis a rajz illetve a toll két egymásra merőleges, X-Y irányú mozgásának eredőjeként jön létre. A plotterek esetében is alapvetően több opcióval találkozhatunk, példának okáért a síkplotterek esetében a rajzlapot egy speciális táblán rögzítik, mely fölött az írócsúcs két, egymásra merőleges irányban mozog. A görgős papírmozgatású rajzgépnél érdemes tudni, hogy a toll csak is egy irányban mozog, a rá merőleges irányú vezérlést pedig specifikus görgők végzik, behúzva a rajzlapot a megfelelő helyzetbe. A mai korszerű más szóval rendkívül modern plotterek, egyfajta abszolút sajátos beépített processzoruk révén jelentős intelligenciával rendelkeznek éppen ezért képesek ilyesfajta specifikus munka elvégzésre. Ezek a zseniális műszerek több különböző színű, illetve vastagságú tollat kezelnek egyszerre ezáltal kivitelezve a teljesen egyedi professzionális végeredményt. Érdemes tudni, hogy viszonylag nagy mennyiségű adatot képesek tárolni ezek az eszközök, és a működtető számítógéptől függetlenül, teljesen önállóan, a tollmozgásokat optimalizálva képesek dolgozni.

A plotterek csoportosítása, illetve specifikus adottságaik

Mint ahogyan a legtöbb esetben a műszaki eszközöket, a plottereket is különböző tulajdonságaik alapján soroljuk be. Az alábbiakban ezeket a tulajdonságokat kívánom ismertetni.

– az első tulajdonság melyet meg kell vizsgálnunk egy adott plotter megvásárlása esetén a befogható rajzlap mérete. Ez abban az esetben lehet különösen jelentős, ha olyan jellegű specifikus rajzot szeretnénk készíteni, amely nagyobb felületet igényel (a térképészeti, építészeti, gépészeti rajzok nagyobb felületet igényelnek)

– másodlagos szempont a használatban levő rajzlap anyaga ez lehet papír, film, pausz, műanyag.

– harmadlagos szempont a használt tollak száma, mivel a többféle toll színeivel, illetve különböző vonalvastagságokkal növeli a rajz szemléletességét és minőségét a plotter kivitelezése.

– szintén rendkívül fontos szempontok közé tartozik a plotterhez illeszkedő illetve használható tollfajta. Fontos tudni, hogy a legnagyobb szerepe a tollnak van ebben a történetben, hiszen ez meghatározza a rajz minőségét illetve szemléletességét. Ezek a tollak lehetnek olyasfajták, mint példának okáért a tustoll, golyóstoll, rostirón illetve a kerámiahegyű toll.

– szintén nem elfejthető szempont a plotter gyorsulása. Ez alatt azt a jelenséget értjük, hogy a toll nyugalmi helyzetből indulva mennyi idő alatt éri el a maximális sebességét a papíron.

– érdemes tisztában lenni még olyan információkkal is egy plotter esetében, mint például a tengelyirányú tollsebesség. Ez alatt a toll maximális rajzolási sebességét értjük.

– továbbá szerintem az egyik legfontosabb szempont mind közül a pontosság, amely megmutatja, hogy a plotter milyen pontosan tud ráállni egy adott pontra. Fontos tudni, hogy a toll, a rajzlap, a páratartalom, stb. mind befolyásolja ezt a jellemzőt így ezekre is érdemes figyelni.

– szintén nem elhanyagolható szempont, hogy a toll mennyire képes a kiindulási helyére visszatérni. Vagyis az ismételhetőség

– Számomra szintén az egyik legfontosabb szempont, amelyet figyelembe veszek egy plotter megvásárlásakor a felbontás. Ezt más néven a toll lehetséges legkisebb elmozdulásának nevezzük.

  • Illetve talán a leginkább nem lényeges tény az a méret és súly egy plotter esetében. De nyilvánvalóan ez is lehet bizonyos esetekben fontos szempont, hiszen ez meghatározza, hogy hova és hogyan lehet az eszközt elhelyezni.

A plotter beszerzése

Úgy gondolom ezeknek a szempontoknak a mentén haladva igazán egyszerűen tudunk még teljesen tudatlan kezdőként is eligazodni a plotterek világába. Én személy szerint mindenképpen azt javaslom, hogy ha amennyiben egyáltalán nem értünk a plotterekhez, akkor a vásárlásunk során kérjük egy szakember segítségét és menjünk biztosra a minőséget illetően. Akinek esetleg felkeltettem az érdeklődését az látogasson el a https://www.terc.hu/oldal/plotter-arak-akciok weboldalára, ahol számos alternatívát talál a plotterek vásárlására.

A plotter karbantartása

Azt azért jó észben tartani, hogy ezek a gépek arra lettek kitalálva, hogy mondjuk, egy építészeti irodában éjjel szépen kinyomtassák azokat a hatalmas tervrajzokat, amiken másnap aztán tovább folytatódik a munka. Ez azt jelenti, hogy természetesen tervezéskor is figyelembe veszi a folytonos igénybevételt, de nekünk is gondolnunk kell rá. A plottereket tisztán kell tartani, rendszeresen ellenőrizni a működésüket, ha szükséges, karbantartót hívni, na meg természetesen festéket is kell bele venni. Ha ezt megtesszük, gondtalanul használhatjuk a plotterünket.