A ponyvás teherautó bérlés kihívásai

Mire jó a ponyvás teherautó bérlés?

Kissé magtól értetődőnek hangzik, de a ponyvás teherautó bérlés akkor válik hasznunkra, ha hirtelen van szükségünk rá, a sajátunk helyett, vagy egyszerűen olyan ritka, alkalmai igény miatt folyamodunk érte, ami mellett nem éri meg sajátot alkalmazni. Et valójában a legtöbb bérlés mozgatója, mindemellett persze az is közrejátszhat, hogy anyagilag így éri meg jobban, még akkor is, ha rendszeresen használunk egy ponyvás teherautót.

Emellett azt sem árt tisztázni, hogy mi mindenre is jó a ponyvás teherautó. Ez azért már egy nagyobb, nehezebb rakományt is el tud szállítani. Még mindig ne gondoljunk kamion konvojokra, de azért egy 7.7 tonnas teherauto berles akár egy költözést, építkezéshez az alapanyagok odaszállítását is megoldja. Utóbbi esetekben nagyon is jól jöhet az emelőhátfalas teherautó, de ha nem ponyvás, csak platós, az se minden esetben okoz problémát. Alkalmasint nagyobb utakra, külföldre is előszeretettel szállítunk velük, ilyenkor egy újabb adag szabályra érdemes odafigyelni. Mikor mire tehát?

Mikor indokolt egy ponyvás teherautó bérlés?

A legegyszerűbb és legkézenfekvőbb, amikor egyedi esetek érdekében szükséges ponyvás teherautó bérlés. Mindamellett, hogy ez az igény közös, nagyon sokrétű oka lehet annak, hogy miért is van szükség a teherautóra. Lehet költöztetésről szó. Ilyenkor valószínű, hogy a cég más szolgáltatásokat is hozzácsap a bérbeadáshoz, segítenek pakolni, leltározzuk a tárgyakat, netán biztosítást is kötünk rájuk, ha nagyon messzire kell fuvarozni őket, és sofőrt is kapunk a teherautó mellé. Persze külön specializálódás lehet, aki csak zongorákat, pianínókat szállít, bár ez manapság önmagában már ritka.

Lehet szó emellett építkezésről is, ahova egyszeri alkalommal sóder, salakot, Ytong téglákat kell kiszállítani. Ez csak nagy ritkán a tulajdonos dolga, ha muszáj, akkor a kőművesek, építész ajánlhat olyan céget, akivel a ponyvás teherautó bérlés megoldható, de leggyakrabban az alapanyagok eladói rendelkeznek egy állandó teherautóval és így vállalják a kiszállítást.

Lehet arról is szó, hogy rendezvényhelyszínre kell kiszállítani több mindent, legyen az akár egy nagy adag szék, vagy olyan komplett dolgok, mint hűtő, aggregátor, konyhai berendezések és felszerelések. Egy nagy előnye ekkor például kihasználható: a ponyvás teherautó nem ázik. Mivel letakarható, platós társával ellentétben sokkal jobban óvja az időjárás viszontagságai ellen a rakományát. Ugyanakkor nyitott is a felülete így élelmiszer szállításra nem igazán alkalmas, hiszen nem tudjuk kellően hűteni. Ugyanezért gyógyszerek, hőmérsékletre kényes árukat nem javasolt vele szállítani, egyszerűen nem vagyunk urai ilyenkor eléggé a környezetnek.

Ponyvás teherautó bérlés üzleti szempontból

Vannak azok az esetek, amikor nem feltétlenül szükséges az év minden szakában egy platós teherautó bérlés, hiszen nekünk is van egy. Igen ám, de ha csak egy és pont az az egy meghibásodik, akkor nincs más választásunk. Valószínűleg sokkal kevesebbet vesztünk rajta, ha bérlünk egyet és maga a kiszállítás zökkenőmentesen tud tovább haladni, mintha visszamondjuk a megbízásainkat. Ugyanígy van, amikor határidőre dolgozunk, építkezéseknél, költözésnél nem mindegy az ütemterv, ilyenkor muszáj gyorsan lépni.

Emellett vannak azok az esetek, hogy hiába van szükségünk rendszeresen teherautóra, még mindig jobban megéri a ponyvás teherautó bérlés, mint a vétel és fenntartás. A fenntartás ugyanis macerás. Drágának is mondhatjuk, bár inkább arról van szó, hogy megkérik az árát. A teherautó műszakija nem csak annyi, mint egy személygépkocsinál, a szállítmányozáshoz mindenféle engedélyekre van szükség, a sofőrök is megadott szabályok szerint vezethetnek, a rakomány tárolására ugyanez vonatkozik, és ha meghibásodás van, nem csak a legközelebbi autószerelő műhelybe fogunk begördülni vele, ehhez szakember szükséges. Összességében a fenntartási költségek csökkenthetők, ha egy flottát lát el az ember és ez jellemzően inkább fuvarozó és kölcsönző cégek számára lehetőség. Egy kisebb cég, akinek nem ez a fő tevékenysége, nem feltétlenül fog annyi energiát és tőkét fókuszálni a fenntartásba, hogy az jobban megérje, mint a rendszeres ponyvás teherautó bérlés. Ezt persze ki-ki magának kiszámolhatja, de tény, hogy sokszor egyszerűbb bérelni, ráadásul ilyenkor mindig az adott igénynek megfelelő járművet kérhetünk.

A ponyvás teherautó bérlés speciális esetei

Platós teherautó bérlés

A ponyvás teherautó bérlés kistestvére a platós teherautó. Nem feltétlenül tudunk olyan sok árut rápakolni, hiszen „csak” platós és az időjárási körülményektől is nehezebb óvni, hiszen csak letakarni tudjuk egy ponyvával, nem függ fölötte folyamatosan kifeszítve. Ennek ellenére kis távokon, kevesebb árura kiválóan alkalmas.

Emelőhátfalas teherautó bérlés

Az emelőhátas teherautó nagy előnye, hogy meggyorsítja az áru „lerakodását”. A ponyvás teherautó bérlés során nem kell bíbelődni azzal, hogy kézzel, ásóval lerakodjunk, egyszerűen megbillen a raktér és legurul róla a rakomány. Ez szintén építkezéseknél szokott kapóra jönni, ki ne látta volna még, ahogy sódert ily módon raknak le valahol?

Kisteherautó bérlés külföldre

Ha esetleg külföldre szállítunk, költözés, vagy bármilyen határon túli megbízás esetén, érdemes az engedélyeknek kicsit utána nézni. Ugyan az Unió révén a legtöbb szabályozás egységes hazánkon innen és túl, jobb az aktuális jogszabályoknak utána nézni, nehogy kellemetlen meglepetésekbe ütközzünk.