A sóder alkalmazása és felhasználása

A sóderről általában, avagy mire használjuk a sódert?

Alapvetően a sóder mindenfajta építkezés elengedhetetlen eszköze illetve számos felhasználási útmutatója van, melynek az alábbi cikkben járnék utána. Maga a sóder nagy általánosságban a természetes lelőhelye szerint homokkal együtt lelhető fel, leginkább patakok esetleg tavak, de gyakrabban óceánok és tengerek medreiben, illetve partjain találhatóak meg. Természetesen fontos tudni, hogy nem minden sóder ugyanolyan méretű és abszolút nem ugyanolyan állagú, ezek lelőhelytől és típustól függően változnak a legtöbb esetben. Ezek az alapvető tulajdonságok szerint soroljuk őket különféle csoportokba. Maga a sóder alkalmazása igazából abszolút többrétű, hiszen számos nagyon jelentőségteljes feladatot képes betöltetni. Példának okáért az építkezések azt hiszem, legalapvetőbb összetevői közé tartozik a sóder, mint olyan. A feladata a sódernek valójában igazán alapvető fontossággal bír, ugyanis ahhoz, hogy mondjuk, egy építkezés vagy esetleg felújítás során el tudják készíteni az illetékes szakemberek a megfelelő mennyiségű beton mennyiséget, ahhoz bizony elengedhetetlenül fontos, hogy a cement illetve víz mellett alapvetően „tiszta “ sóder is rendelkezésre álljon a szakembereknek. Valószínűleg az mindenki számára tiszta, hogy a sódert leginkább építkezési munkálatok során szokták használni, hiszen ezen a területen van a legnagyobb szükség a használatára. Alapvetően az építkezési munkálatokon belül is egészen specifikusan a betonozáshoz használják.

A sóder mérete, illetve fajtái

Alapvetően több méretű sóder létezik, így a méret alapján szokták meghatározni, hogy az adott sóder pontosan milyen szerepet tud a leginkább hatékonyan betölteni az adott építkezési munkálatok folyamatában. Érdemes tudni, hogy a beton készítéshez az a legideálisabb felállás, ha egészen mini méretű sódert használunk, egészen pontosan 0-4 millimétereset, ugyanis minél apróbb maga a szemcse, annál inkább könnyű betont keverni az adott sóderből. Amennyiben viszont nem szeretnénk nagyon finom munkát végezni és nagyobb illetve durvább felületű sódert szeretnénk használni, akkor érdemes durvább és akár 0-24 milliméteres sódert használni, hiszen ezzel teljesen más hatást érünk el, mint az előző alternatívával.

A sóder használata túl a betonon

Alapvetően, mint már a fentiekben is említette elsősorban építkezések során használják a szakemberek a sódert, mivel a legjobb alapanyag a beton kialakításához. De e mellett természetesen számos egyéb jellegű felhasználási lehetősége is van a sódernek. Az alábbiakban néhány alternatívát sorolnék fel arra az esetre, ha éppenséggel nem betonozáshoz kívánjuk felhasználni a sódert. A sóder ugyanis amennyiben a megfelelő mennyiséget, minőséget és típust válasszuk ki abszolút alkalmas házak alapjaihoz illetve járdákhoz, kiülőkhöz, parkolókhoz illetve autó beállók és feljárók kialakításához is abszolúte alkalmas. Természetesen, mint ahogyan már a fentiekben is említette a szemcse méretre attól függően kell figyelni, hogy melyik alternatívát kívánjuk választani. Összesen négy fajta szemcseméret létezik a 0-4 milliméteres, a 0-8 milliméteres a 0-16 milliméteres illetve a 0-24 milliméteres és ahhoz mérten kell kiválasztani, hogy melyik szemcseméret kell számunkra, hogy milyen típusú dolgot szeretnénk a sóder felhasználásával létre hozni. Az egészen pici szemcseméret alapvetően a külső illetve belső vakolóhabarcs kikeveréséhez a legmegfelelőbb választás. Természetesen példának okáért mondjuk aljzatkiegyenesítéshez is sokkal ideálisabb az apró szemű sóder. Ezzel szemben a nagyobb szemcse méretű sóder sokkal inkább nagyon masszív betonfelületek kialakítására alkalmas, de ezenfelül felhasználható példának okáért díszkertek kialakításhoz, parkosításhoz, szegélyezéshez illetve kerti tavak kiépítéséhez is egészen megfelelő választás. Alapvetően az építőiparban a 4 szemcsenagyságnál nagyobb kavicsokat használják, melyeket a legtöbb esetben folyókból, illetve folyami kavicsokból nyernek ki hiszen, mint megtudtam ezek sokkalta tisztább alapanyagú fajták, mint az úgynevezett bányakavicsok, hiszen azok nagyon gyakran tartalmaznak egyéb jellegű melléktermékeket is, mint például fadarabokat vagy nagyobb kavicsokat is, melyek igazán nem jönnének jól egy építkezés folyamatában. Mivel ezek az úgynevezett melléktermékek bizony igencsak gyengíthetik a kikevert beton szerkezetét, mely a későbbiekben komoly problémákat tud okozni. Éppen ezért nagyon érdemes megválogatni azt, hogy minden esetben a lehető legmegfelelőbb sódert válasszuk, hiszen alapvetően ezen múlik az, hogy milyen stabil és minőségi lesz az építményünk.