Az élet hyperglykaemiával

A hyperglykaemiáról saját szemmel

A hyperglykaemia más néven magas vércukorszint. Ez az országban igen magas százalékban előforduló probléma, amire szerencsére van megfelelő kezelés. Érdemes azonban jobban megismerni, mert több alfaja is létezik, és persze nem árt tudni azt sem, hogy milyen tünetekkel jár. Így az ember hamar fel tudja ismerni az árulkodó jeleket, és hamar segítséget tud kapni szakemberektől. Így sok kellemetlenségtől és szövődménytől meg tudjuk kímélni magunkat. Na meg az sem mindegy, hogy hány hónapig nem tudja az ember, mi a baja, miközben könnyű lenne rájönni, ha kellően tájékozott lenne. Nem csak a saját érdekünkben érdemes tovább olvasni a történetem, hanem a rokonaink, idős szüleink miatt is. 

Néhány adat a hyperglykaemia megértéséhez

A hyperglykaemia megállapítása nem egyszerű feladat. Amikor az ember eszik, mindig megváltozik a vércukorszint, és persze nincs ez másképp akkor sem, hogyha nem eszünk megfelelő ideig. Egész nap ingadozik tehát, így nehéz is megmondani, mikor beszélhetünk tartósan problémáról. Általánosságban azt szokták mondani, hogy éhgyomri állapotban a 7mm/l feletti érték ez, étkezés után pedig 8-ra vált a szám. Egy otthoni mérés azonban nem minősül igazi kivizsgálásnak, ezt én már csak tudom. Saját példámon is tapasztaltam, hogy ezek a műszerek, amiket otthon használunk, nem minden esetben adnak pontos értéket, és persze az is kérdéses, hogy mikor mérünk, milyen körülmények között. 

hyperglykaemia_pic2

 

Milyen okai vannak a hyperglykaemia előfordulásának?

Sokan magukat hibáztatják a hyperglykaemia kialakulása miatt, és bár van beleszólásunk, alapvetően nem gondolnám, hogy teljesen a saját hibánkból adódna a dolog. Eleve a magyar étkezés gyorsan felszívódó szénhidrátban gazdag, mindenhol a fehér kenyeret, fehér lisztet kaphatjuk. A minőségibb szénhidrátok ára pedig tényleg az egekben van. Főleg most, amikor még az egészségtelenebb étkezés is igen költséges, a minőségi termékeket szinte nem lehet megfizetni napi háromszori étkezéshez. Azonban fontos szempont az is, hogy mikor eszünk. Az a jó, hogyha van egy rutin, azonban sokan dolgoznak három műszakban. Ilyenkor nem mondhatjuk azt valakinek, hogy este hatig étkezzen, miközben egész éjjel fent van a műszakja miatt. Az ilyen váltakozás az alvásban és az étkezésben felboríthatja a vércukorszintet, a vérnyomást növelheti. Az ember hajlamosabb lesz a betegségekre és a kiégettségre is. Tudunk ellene tenni, hogyha mégis ez a munkahelyünk? Nem igen. Csak valamelyest tudatosan tudunk kompenzálni, de kiegyenlíteni a károkat aligha tudjuk. 

Mindenesetre sok más tényező is befolyásolja a hyperglykaemia kialakulását. Egy hajlam is. Van, akik semmit nem tesznek az egészségük érdekében, mégis egészségesek, és persze olyanok is akadnak, akik tudatosabban étkeznek a nagy átlagnál, mégis sajnos ezzel a kellemetlenséggel szükséges együtt élniük. 

Rossz gyógyszerezés miatt is kialakulhat a probléma, a stressz is nagy befolyással van rá, de ki nem stresszel a mai világban? Ugyanígy, nem feltétlenül tehetünk arról, hogy kevesebbet mozgunk. Nemrég még a pandémiában ültünk otthon, és bár megtehetjük, hogy valamennyit otthoni körülmények között edzünk, még az sem képes pótolni a sétát a vonathoz, a tömegközlekedési eszközön egyensúlyozást vagy a lépcsőzést az irodában. Apró dolgok ezek, amiket nem képes pótolni a napi néhány perces edzés. Még csak éppen kimerészkedtünk az otthonunkból, így nem várhatjuk el, hogy máris tökéletes formában legyünk. 

Nem győzöm hangsúlyozni tehát, hogy ne rakjunk magunkra további stresszt vagy azért, mert nem tudjuk a maximumot nyújtani mindig az élet minden területén. Főleg nem olyan dolgok miatt, amiket nehéz lenne elkerülni, szinte lehetetlen. A hyperglykaemia vagy a magas vérnyomás éppen ilyen. Hiába írja nekünk elő valaki, hogy rendszeresen mozogjunk és étkezzünk egészségesen, ne aggódjunk a mindennapokon, hogyha ez nem megvalósítható. Az ember nem tud mindennap főzni, dolgozni, bevásárolni, nem stresszelni és még mozogni is. Így sajnos a testünket is megviseli a rohanó életmód, aminek próbálunk megfelelni. 

hyperglykaemia_pic3

A hyperglykaemia tünetei

Szóval, miután így kiadtam a lelkem (gondolom érzékelni lehet, mennyi megjegyzést kaptam már másoktól a hyperglykaemia miatt), ideje rátérni a tünetekre. 

Számomra az lett feltűnő, hogy nem számított, mennyit aludtam, mindig fáradt voltam. Ezt igazából először annak tudtam be, hogy folyton otthon voltam, nem volt kedvem semmihez. Bezártságban az oroszlánok is csak egy kövön szoktak fetrengeni. De mint került, nem csak egy általános kimerültségről volt szó. Aztán jöttek a koncentrációs problémák, tipikus eset voltam. Azt értettem, hogy a munkámra nem tudtam figyelni, számok számok hátán az egész, de egy idő után a sorozatokat sem értettem, mert mindig elfelejtettem fontos részleteket. Mégis nehéz felismerni a tüneteket. A homályos látást az ember betudja a sok gép előtt ülésnek, a sebek lassabb gyógyulása betudható annak, hogy esetleg mélyebb a seb. Ami viszont árulkodó jel volt az én esetemben is, hogy állandóan szomjas voltam, és sokszor felébredtem éjjel is. Szomjas is voltam, de közben a mosdót is használnom kellett. Azt hittem, fel vagyok fázva esetleg, de végül rákerestem a tüneteket, és sorra felismertem a hyperglykaemia adatait olvasva a saját panaszaim. 

A hyperglykaemia sokban megváltoztatta az életem, de nagyon örülök, hogy megtaláltam a problémát. Mióta megtudtam, hogy a hyperglykaemia a baj, azóta jobban odafigyelek magamra, és gyógyszeres kezelést is kapok. Hogyha minden jól megy, ez utóbbit néhány hónap múlva talán el is hagyhatom, mivel még időben elkaptuk a problémát. Ezért mindenkinek csak ajánlani tudom, hogyha felfedezi a jeleket, ne habozzon a kivizsgáltatással. Menjen el minél hamarabb.