Dogo, avagy az argentin dog

Hogyan született meg az argentin dog?

Az első látásra nagyon félelmetes argentin dog hatalmas termetű, csupaizom kutya. Egy nagyon fiatal fajta, így kevesebben ismerik, és még többen félreismerik – vérszomjas, harci kutyának titulálják, azonban ennek a kutyafajtának elképesztő falkaösztöne és magas intelligenciája van. Ahogy a nevéből is sejthető, Argentínában tenyésztette ki Nores-Martines Antonio és Augustin valamikor az 1920-as évek környékén. Szerettek volna egy olyan kutyafajtét, amely vadászkutyaként helyt áll Argentína változatos és kemény terepein. Ehhez 10 olyan fajtát választotta ki, amelyeket megfelelő tulajdonságúnak ítéltek. Végül egy olyan kutyafajta született – az argentin dog – amelynek testfelépítése erős, idegrendszere stabil, temperamentuma pedig kifogástalan, s egyúttal tökéletes társ azoknak a vadászoknak, akiknek prédája a vaddisznó, puma vagy a jaguár. Ez a kutya nem csak nagyon okos, de nagyfokú koncentrációs képeséggel bír, nem kalandozik el a figyelme. Ezért nagyszerű társ vakok és mozgáskorlátozottak mellé, munkakutyának, rendőri vagy katonai, illetve kutató és mentőkutyának.

Még mielőtt egy ilyen kutyát fogadunk magunk mellé, mindenképp ismerjük meg a fajta sajátosságait. Például ezek a kutyák hathetes korban át kell, hogy essenek egy audiometrikus hallávizsgálaton, mert viszonylag gyakori az, hogy néhány egyed egyik vagy mindkét oldalon süket. Az egyoldalú süketség még nem okoz problémát az életminőségben, de kétoldali süketség esetén a kutyának különleges igényeinek megfelelően kell nevelni és gondozni, amely plusz időt és energiát igényel a gazdi részéről. Ezeknél az egyedeknél a legjobb az, ha fajtatársaikkal együtt nőnek fel, élnek együtt, mert így van kikhez igazodniuk.

Ennél a fajtánál is, ahogy általában a nagytestűeknél, esély van a csípő ízület tort fejlődésére, amit szintén vizsgálatokkal kell kiszűrni. Az ízületi állapottól függetlenül kerüljük a kutya lépcsőztetését, különösen a növekedési időszakban.

Milyen társ az argentin dog?

Nagy mozgásigényű, természetszerető kutyafajta. Kiváló társ természetjáró gazdinak, esetleg megfelelő edzettség mellett bicikliző, futó vagy lovagló partnernek. És mindemellett imádja a vizet. Fontos, hogy energiái megfelelően le legyenek vezetve a problémamentes együttélés érdekében.

Alapvetően nagyszerű társa az embernek és a gyerekek társaságát is szeretik, nem csak megtűrik. Hihetetlenül toleránsak és strapabírók a kicsikkel szemben. Ezen azonban nagyban függenek attól, hogyan szocializálódott a kutya és mennyire vagyunk mi magunk is fegyelmezett gazdik. Megfelelő környezetben rendkívül hűséges fajta, ami a végtelenségig ragaszkodik a családjához, szükség esetén megvédi azokat. Emiatt az idegenekkel, látogatókkal kezdetben bizalmatlanul viselkedik. Következetes, tisztességes és nyugodt nevelésre van szüksége. Abszolút jutalomközpontú eb. A szigorú büntetésekkel a gazdi éppen ellentétes hatást fog az argentin dognál elérni. Mindenképp tapasztalt kutyatulajdonosoknak ajánlott, akik már rutinszerűen képesek a hierarchiai vonalak meghúzására. A nyugodt, természetes tekintéllyel rendelkező gazda a legjobbat képet kihozni az argentin dogból. Ezt a kutyát érdemes mindenhova magunkkal vinnünk, hogy minél több emberrel, más kutyákkal és gyerekekkel találkozhasson, így fog kellőképpen szocializálódni. Őrző-védő beállítottságai ellenére egy nagyon barátságos és boldog kutyafajtáról van szó, amely jól bánik a saját erejével. Nagyon fontos a falkán, vagyis a családon belüli, hierarchia tisztázása, mert ellenkező esetben a kutya rögtön magához veszi az irányítást, ami már a méretei miatt is problematikus lehet. Én itt olvastam utána az argentin dog jellemének először: https://www.pet4you.hu/kutya/fajta/Argentin_dog-565

Hogyan jön ki más kutyákkal az argentin dog?

Nagy előny, ha az argentin dog második kutyaként, társ mellett cseperedik fel, mert a megfelelő nevelés miatt már egész kicsi korától kezdve intenzív szocializációra van szüksége. Ellenkező esetben – főleg kan és kan, szuka és szuka között – kellemetlenségek fordulhatnak elő. Agresszió kutyák között előfordulhat, hiszen egy nagyon domináns típusú fajtáról beszélünk. Együtt tartásnál érdemes különböző neműekben gondolkodni. Természetesen ők is egyéniségek, így előfordulhat az is, hogy két azonos nemű kutya, amelyek nem együtt nőttek fel, probléma nélkül megvannak egymás mellett.

Nehéz az argentin dog kiképzése?

Ez a gazda tapasztaltságától függ. Ez a kutyafajta hihetetlenül intelligens és sokáig tud figyelni. Azonban makacs is és domináns típus. A gazdának egyértelművé kell tennie a szerepét a kapcsolatukban ahhoz, hogy a kutya megfelelően engedelmeskedjen. A hagyományos kiképzési módszerek meglehet nem fognak működni nála. A tanulási folyamatokat az igényeihez kell igazítani. Nagyon fontos a következetesség és határozottság. Sok és apró nevelési hibával félremehet a kiképzés és nem lesz engedelmes négylábú barátunk. Ezért sem ajánlják kezdő kutyatartók számára. Megfelelő kiképzéssel azonban a legjobbak közé tartozik! Egy életre szóló, hűséges barát válik belőle.