Ha műterem stúdióra van szükséged, ezt vedd figyelembe!

Mikor keress műterem lehetőséget a fővárosban?

A fotózás sokak számára egy kellemes és kreatív időtöltés, hobbi. Akadnak, akik munkaként is ezt a tevékenységet űzik mások pedig szívesen állnak modellt egy fotósnak a képekhez, akár szintén hobbi, akár professzionális jelleggel. Többen a természetben szeretnek időzni és képeket készíteni, míg mások pedig a stúdiók alkotta lehetőségekre és a különféle műtermekre esküdnek, ha munkáról esik szó.
Az utóbbi több helyen is elérhető, számtalan lehetőséggel és verziójával, keressen az ember akár modernebb műtermet vagy éppen kifejezetten egy tematikába illőt. De miért is érdemes egy műteremben dolgozni?

Budapest belvárosa és környéke gyönyörű és tele van lehetőségekkel. A Budai vár sokak által kedvelt helyszín, illetve a Halásbástya vagy maga a Várkertbazár, hiszen ezek mind olyan helyek, amik közkedveltek fényképezéskor. Azonban több esetben is előfordulhat, hogy olyan téma kerül fotózásra, ahol érdemesebb egy kicsit elvonultabb körülmények között dolgozni és elkészíteni a fényképeket, vagy csak a fényviszonyok nem megfelelőek a természetben az adott időpontban vagy pedig a témához. 

muterem_pic1

Ezt figyeld, ha műterem alkotta lehetőségek közt válogatsz!

Több budapesti műterem is az érdeklődők rendelkezésére áll, csupán csak alaposan kutatnunk kell, milyen helyszínre is vágyunk a fotózáskor. Figyelembe kell vennünk, milyen lehetőségek állnak előttünk, amikor műterem választására esik a sor, ugyanis a lehetőségek számtalanok, de nem minden esetben nézik őket professzionális szemmel, vagy esetleg egy kezdő fotós nem tudja éppen azt, mihez hogy kellene viszonyulnia, vagy miért is válasszon műtermet.

A fényképek elkészítésének nagyon sok módja létezik, melyek mind valamilyen helyszínhez kötődnek. A műtermek bérlése is egy ilyen lehetőség, ami ráadásul nagyon sokféle helyszín, illetve háttér szolgáltatását képes nyújtani. Tehát egy műterem bérlés kitágítja azon lehetőségek körét, amelyekkel négy fal között tudunk minőségi képeket készíteni.
A fotóstúdió bérlés által olyan különféle helyszínek és fényviszonyok teremtődnek a képeink mögé, amelyeket egymagunk vélhetően nem tudtunk volna kialakítani. Az viszont már csak hab a tortán, hogy a műterem bérlés olyan fénytechnikai és felszerelési lehetőségeket nyújt, amire rengeteg fotós vágyik egy fotó elkészítésekor. 

Műterem az évszakok harmóniájával

Mindegyik évszaknak megvan a maga előnye a képek készítése szempontjából, és persze a maguk hátránya is. A nyárra a nagy hőség jellemző, a hosszú nappalok és rövid éjszakák.
Előfordulhat csapadék, heves zivatarok, a szél sem csendes ilyenkor. Egy műterem falai közt állandó hőmérséklet van, illetve légkondicionáló, amely a kinti hőségben is kellemesen hűvös időt biztosít az ember számára, ami több szempontból is előnyös. A fotósnak is kellemesebb így dolgoznia és a modellről sem fog lefolyni a smink, amíg készülnek a képek. Habár kint csodás képek készülhetnek természetes fénnyel, az árnyékok és a Nap, ha nem megfelelő szögben állnak, mindent elronthatnak, és sokszor órákat is várhat az ember egy jó kép elkészítéséhez. A téli időjárás okozta zord körülményekről pedig külön lehetne hosszú sorokat írni, hiszen senki sem szeretne esetleg egy rövid ruhában a téli hidegben fagyoskodni, miközben esetleg egy magassarkúban szeretne pózolni. A karácsonyi fotózások pedig nagyon népszerűek, összeöltözik a család a kedvenc pulóvereiben és egy műteremben egy karácsonyfa alatt várják az ünnepi képeket, a kinti hideg helyett.
A terem könnyű megközelíthetőségén túl az sem árt, ha tudunk parkolni a környéken. Főleg, ha esetleg a belvárosról esik szó a fővárosban, ugyanis ott mindig nehéz a parkolás kérdése. Ha több felszereléssel érkezünk, elég valószerűtlen, hogy villamoson, metróztatva fogunk két világítótesttel utazni, ha mi vagyunk azok, akik mondjuk a fényképet fogják elkészíteni. Hacsak nem béreljük az összes felszerelést, autóra lesz szükség a dolgok szállítása esetén. Ha a modell pedig többször szeretne átöltözni, nem árt, ha biztosítva van neki egy tágasabb öltözőfülke is.

muterem_pic3

A műterem felszereltsége kiemelten fontos

A legtöbb műterem tágas, nagy, elsötétíthető ablakokkal, esetenként izgalmas építészeti megoldásokkal. Az utóbbi nem kötelező, de gyakorta előfordul a változatos megoldások érdekében és több műterem változtatja is a berendezéseit igényeknek megfelelően. Nagyon jó, ha van külön konyha, fürdő, öltöző és persze egy előtér.
A konyha, amellett, hogy igény esetén helyszínként is szolgálhat, a leeresztésre is tökéletes hely. Egy- egy fényképezés órákig is eltarthat és bizony, fárasztó feladat. Mielőtt újra belevetnénk magunkat a munkába, kifizetődően kellemes dolog elfogyasztani egy kávét kulturált körülmények között.
A lehetőségek közé tartozik, melyet egy műterem kínál, a különböző fényviszonyok beállítása, illetve a többféle háttér biztosítása. Vannak olyan műtermek, ahol a háttér cserélhető és több méretben elérhető, míg más termekben több kis sarok van berendezve más – más stílusban. Manapság például népszerű a vízzel feltölthető kád megjelenése, esetleg ágyak, zongora, egyéb székek és ülőalkalmatosságok, melyeket a modell kihasználhat pózoláskor. A folyamatos fényforrások és fénycsövek kötelező kellékei egy műteremnek. Bizonyos műtermekben különböző növényzet, művirágok és dísztárgyak is felsorakoznak, hogy a modell kihasználhassa a velük adódó lehetőségeket.
Egy műterem kiválasztásakor sok mindent figyelembe vehetünk, de mindig az a nagy kérdés, mit is szeretnénk alkotni, milyen helyszínen?