Laborvizsgálat, stressz, nyugalom

Laborvizsgálat, avagy a fáradtság nyomában

Nagyon sokan gyerekkoruk óta rettegnek a tű gondolatától. Nem csoda, hiszen egy szúrós, idegen testről beszélünk. Tűt szúrni a bőrünk alá minden, csak nem természetesen. Én így gondolom. Pedig nagyon sokszor mentett már életet az oltás, az injekció és a vérminta segítségével felállított diagnózis. Tehát a legjobb, amit ilyenkor az ember tehet az, hogy összeszorítja a fogait és várja a végét. Igazából a folyamat – a vérvétel – közel sem annyira rossz vagy fájdalmas, mint azt az ember a fejében megfogalmazza. Egyszerűen csak a tudat. Gyakorlatilag minden laborvizsgálat előtt fel-le liftezik a gyomrom. Nincs az a jó szó, ami képes ilyenkor megnyugtatni. Márpedig már sokszor vettek tőlem vért, mindig ugyanabból az okból. A háziorvos rendíthetetlenül próbálja beazonosítani a nem létező vérszegénységemet. Tudom, hogy mindezt elővigyázatosságból teszi, de néhány évente (amikor a szervezetem önmagában már nem elég egy-egy megbetegedés leküzdésére) elküld vérvételre a krónikus fáradtságom és a sápadtságom miatt. Az eredményeim eddig minden alkalommal jók voltak. Nem vagyok vérszegény, csak annak nézek ki, ami lássuk be, azért, nem a legtermészetesebb állapot, ezért úgy döntöttem a negyedik ilyen beutalás után, hogy kézbe veszem a dolgokat, s kicsit átfogóbb vizsgálatot kérek, ha már leveszik a vérem. A háziorvosok nem szeretik, ha ilyet kérnek tőlük, mikor ők nem találják indokoltnak, ezért sajnos a magam útját kellett járnom. Időpontot kértem egy olyan labortól, ahol a laborvizsgálat árai még az elfogadható kategóriába esnek, ugyanakkor megbízható helynek tűnik. Igazából, elég sok ilyen akad, úgyhogy a végső döntésem arra a helyre esett, ahová az anyósom is jár.

laborvizsgálat-pic2

Laborvizsgálat előtt

Mondanom se kell, mindig stresszlabdával (gyerekként a hatalmas plüssnyulammal) mentem laborvizsgálatra. A stresszlabda ezúttal sem hiányzott a táskámból. Igyekeztem sokat inni – mert ez is probléma nálam: elfelejtek inni -, s persze az üres gyomor sem maradhatott el. Mivel a stresszszintem ilyenkor határértéken túli, az étvágyam nem mérhető szintre süllyed a negatív tartományba. Sokaknak kellemetlenséget okoz a koplalás, de szerintem nem ez a legijesztőbb része a dolognak. A mostani járványhelyzet miatt nem vihettem magammal kisérőt, ami persze ilyenkor hatványozza az ember félelmét. Nem volt velem senki, aki a laborvizsgálat előtt elvonja a figyelmemet arról, mire készülök. Azt tettem, amit ilyenkor mindenki: a telefonomat nyomkodtam, miközben éreztem, hogy a pánik kúszik fel a torkomban. Tudom, felnőtt ember vagyok, nem kéne ennyire félnem, de vagyunk, akik ilyenek. Egy másik várakozó hölgy szerencsére észrevette, hogy kezdem nagyon rosszul viselni a várakozást, s szóba elegyedett velem. Megbeszéltük, hogy ő is fél, de gyorsan vége lesz. Hát igen… én ezt tudom nagyon jól. A baj a kezdés és a vége közötti időintervallummal van. De mit tehettem volna? Remegő lábakkal, de bementem, amikor engem szólítottak.

Laborvizsgálat közben

A laborvizsgálat tényleg alig egy perc. Öltözködéssel, elhelyezkedéssel, mindennel együtt. Annyira elenyésző idő, hogy én sem értem sokszor magam. Amikor beléptem, két kedves nővér várt rám. Egyikőjük az adatokat vitte be, a másik pedig intett, hogy üljek le arra az oldalra, amelyik kényelmes. Mivel jobb kezes vagyok, ezért a balból kértem a vérvételt. Rutinos vagyok magamból. Tudtam, hogy akarva, akaratlanul is megfogom feszíteni az izmaimat, ami miatt pár napig fájni fog a vérvétel helye. A nővérke látta rajtam a félelmet, s próbált megnyugtatni. Kérdezgetett arról, mivel foglalkozom. Így próbálta meg elterelni a figyelmemet. Én persze nem néztem eközben oda. Éreztem a hideg fertőtlenítő sprayt a bőrömön, s egy pontot bámultam a sarokban. Sok vért vettek tőlem, mert összetett eredményeket szerettem volna, de még így is alig tudtam végig mondani, mi a munkám, már véget is ért.

laborvizsgálat-pic1

Laborvizsgálat után

Hát az egész tortúra arra volt jó, hogy megtudjam, tényleg semmi bajom! Ez nagyon jó hír! Minden eredményem rendben volt, s emiatt javasoltak nekem további vizsgálatokat, hiszen az alap probléma még fent állt, s valószínűleg végig fogom látogatni a szakembereket, amint kihevertem az élményeket.