Macskafelszerelések macskatartóknak

Hogyan jött a macskafelszerelés ötlete?

Egész gyerekkoromban tartottunk háziállatokat. Macskákat, kutyákat, teknőst, nyulat. A hatalmas vidéki udvarban naphosszat játszhattak kedvükre a szabadban az állataink, minden mozgásigényüknek eleget téve. Most azonban, hogy kertes családi ház helyett lakásba költöztünk, át kellett gondolnunk az állattartási szokásainkat, úgyhogy amint megérkezett az első lakónk, keresésbe fogtam, milyen macskafelszerelésekkel is tehetem komfortosabbá a kedvencem beltéri életét.

A különböző macskafelszerelések

Azt mondanám, alapvetően két csoportba sorolhatók a kedvencek szükségletei: a kényelemre és a higiéniára. Persze a különböző orvosi szerekbe és alkalmazásokba is érdemes befektetnünk, amikor háziállatot fogadunk örökbe, ezeket mégsem sorolnám most fel.  

1. A kényelmi macskafelszerelések

Habár a cicánk egy kartondobozzal is képes egy teljes napon át elszórakozni, ha már a napos, növényekkel és izgalmakkal teli természet helyett a lakásban kell tengetnie a mindennapjait, a gazdik kötelessége gondoskodni a kedvenceik szórakozásáról. Ma már számos macskabútor kapható, ami nem csak a cicánknak fog tetszeni, hanem még a lakás összkompozíciójába is bele fog illeni. Számos színben, formában, nagyságban kaphatóak. Ha több cicát tartunk, lehetőség szerint egy több ülőrészes darabot válasszunk, hogy ne tudja az egyik kedvencünk kisajátítani magának a játékot. A szemnek kellemes macskabútor emellett puha is, amit a cicák kifejezetten szeretnek. De nem csak ez az egyetlen, ami miatt érdemes megvenni ezt a macskafelszerelést. A cicák természetüknél fogva a magaslatokat kedvelik, amit egy ilyen játék tökéletesen kielégít, emellett a kis oduk, amikben elbújhatnak, másik nagy favorit, nem is beszélve a magaslatokat tartó kaparófákról…

Ezen kívül bármilyen játék, mozgó egérfigura, piros lézerfény, de még egy egyszerű fonalgombolyag is érdekfeszítő játékul szolgál a cicák számára.

2. A higiénia macskafelszerelések

Kár lenne tagadni, a kisállattartás bizony nem csupa móka és kacagás. Nem csak etetnünk és játszanunk kell a cicánkkal, a simogatás és fülvakarás mellett számos egyéb kötelességünk van még. A számtalan pozitív tényező mellett, sajnos számolnunk kell a ténnyel, hogy a kedvencünk egy élőlény, akinek tanulnia kell, néha egyáltalán nem könnyű vele megértetnünk a szabályokat és szokásokat, illetve az etetés mellett az ürülékéről is gondoskodnunk kell.

Ma már számos macskafelszerelés és termék segít minket ebben. Kezdjünk is rögtön a negatív oldallal, ami bizony a cicánk ürüléke. Maradhatunk a hagyományos műanyagtálca és alom párosításánál is, de ma már több százezres megoldás is létezik a higiénikus és gyors ürülékeltávolításra, amiben a gazdinak még csak részt sem kell vennie. Ezekbe a kis tojásforma gépekbe járhatnak a cicáink félrevonulni, éppúgy, ahogy a rendes alomnál is, azonban amikor a kedvencünk végzett a dolgával, a gép saját maga átforgatja a különleges almot, és gyakorlatilag leszűri azt, még mielőtt kellemetlen szagok terjedhetnének el a zárt térben. A forgatás végén a készülékbe a korábbi tiszta, leszűrt alom kerül vissza, újra használatra készen. Ha azonban nem gondolkozunk ilyen extrém megoldásban, marad az alommal teli edényke, amihez kaphatunk egyszerű alomlapátot vagy különböző nagyságú lyukacsokkal ellátottat is. Segítségként pedig beszerezhetünk olyan helyhez szoktató spayt is, ami a kiscicánknak mutatja meg, hová vizelhet a lakásban, elkerülve ezzel a kellemetlen, sikálással teli élményeket a gazdiknak.

Ezenkívül különböző keféket találunk a boltokban, ami nagy segítség lehet a padlónk szőrszálaktól való megmentése (vagy inkább részleges megmentése), hiszen a cicánk puhasága rengeteg hulló szőrszállal jár.

A lakhely szagtalanító spay neve önmagáért beszél, ez a kis macskafelszerelés segít megtartani az otthonunk eredeti illatát.

A megkérdőjelezhető macskafelszerelések

A nyakörvnek inkább biztonsági és esztétikai, mint higiéniai haszna van, azonban pro és kontra érveket is hozhatunk fel mellette, illetve ellene. A nyakörvek, vagy éppen bolhairtó nyakörvek már megszámlálhatatlan mintázatban kaphatóak, azonban vigyázzunk velük! Habár szépek, balesetveszélyesek is lehetnek a cicánkra, akinek a nyakörve könnyen fennakadhat kiálló részekre, ezzel veszélybe sodorva kedvencünket, habár ez a kinti macskáknál gyakoribb, hiszen a lakás viszonylag biztonságos ebből a szempontból nézve. Ha mégis attól tartunk, hogy a macskánk elkóborol, érdemes egy bilétával ellátni a nyakörvet, hogy nagyobb legyen a megtalálás esélye.

A macskafelszerelés hasznossága

Ne riasszon el azonban minket a fent felsorolt sok kellék, hiszen ezek közül a legtöbb inkább ajánlott, mintsem kötelező. Sokan nincsenek tudatában, de a macskák egyedül is túlélnek a természetben, így ezek a macskafelszerelések inkább az ő és a mi kényelmünket, előnyünket szolgálják, nem létszükségletek. Azonban ha cicánkat ilyen kellemes meglepetésekkel akarjuk megörvendeztetni, rengeteg lehetőségünk van, járjunk nyitott szemmel!