Milyen lehetőségeink vannak az online optikákban?

Melyik optikát válasszam?

Bizonyára az elmúlt időszak mindenkit rádöbbentett arra, milyen fontos is egy megfelelő online alternatíva választása, gyakorlatilag az élet minden területén. Ez alól nem kivétel az optika sem, hiszen az embernek minden helyzetben látnia kell. Érdemes ezért egy olyan tökéletes helyet keresni, ahol minden látással kapcsolatos feladatot és problémát könnyedén el lehet intézni. Érdemes ezért tudni, mit várhat el egy ember egy optikától, és arról is érdemes szót ejteni, hogy melyik online optika megfelelő erre. Ez természetesen a részemről lesz egy ajánlás. Mint sok-sok éve szemüveges, és közel nyolc éve kontaktlencsét viselő személy, már sok optikával volt dolgom, ezért a tapasztalataim megosztásával szeretném könnyebbé tenni mások dolgát a választásban.

Mit lehet biztonsággal rendelni egy online optikából és hogyan?

Az online lehetőség csupán a tér tekintetében különbözik a rendes intézménytől. Itt nincs egy optikus, aki körbevezet minket és mindenben a segítségünkre van, azonban ez sokak számára éppen előnyös tulajdonságot képvisel. Sokan nem szeretnek olyan körülmények között vásárolni, hogy közben más vevők is várnak a sorukra, vagy kellemetlennek érzik a hosszú ideig való gondolkodást. Az interneten természetesen ilyesmi nincs. Persze inkább szemüvegeseknek okoz problémát egy keret kiválasztása. Az eOptika oldala (https://eoptika.hu/optika.html) ezt úgy oldotta meg, hogy egy online próbafülkét vezetett be, aminek a segítségével körülbelül meg tudjuk mondani, hogy a csupán képen látott keret hogyan mutatna konkrétan az ember arcán. Az ember tehát nyugodtan akár órákon keresztül válogathat, és csupán a saját türelmére van bízva, hogy megnézi-e a teljes kínálatot, vagy egy szimpatikus keretnél befejezi a válogatást.

A szemüveg kiválasztása persze soha nem egyszerű feladat, azonban itt mindenféle nyomás nélkül választhatunk ki olyan keretet, ami a saját ízlésünknek és elvárásainknak megfelel. ilyenkor nem csak az optikus nyomása szokott ránk nehezedni normális esetben, de a család, a kísérő véleménye is lehet, hogy negatívan befolyásolja a választást, és lehet az ember a végén olyan keretet választ, amit később megbán. Otthon azonban kényelemben és egyedül lehet meghozni a fontos döntést, mindenféle ilyen jellegű zavaró tényező nélkül.

Optika kontaktlencséseknek

A kontaktlencsét viselő emberek bizonyára már jól ismerik az online rendelést, ami nagyban megkönnyíti az ember dolgát. Az online optikákban az ember megrendelhet és kifizethet több havi lencseadagot anélkül, hogy el kellene hagynia az oldalát. Ez már évek óta egy sokkal kellemesebb megoldás, mint az offline párja. Ha személyesen akarja az ember elintézni az ügyet, akkor először be kell mennie az optikába, és megbeszélni az optikussal, hogy milyen márkát, mennyiért, és milyen dioptriával rendeljen. Ezután még üres kézzel távozunk, esetleg előleget kell fizetnünk. Ezután három, akár négy nap várakozási idő után tudunk visszamenni az üzletbe, hogy ott kifizessük és átvegyük a csomagot. Mégis melyik verziót tartja az ember ideálisnak? Természetesen azt, ahol felesleges körök és elfecsérelt idő nélkül tud hozzájutni a lencséihez. Arról nem is beszélve, hogy az optikák hasznát is meg kell fizetni, hogyha nem az interneten vásárol az ember. Itt könnyen és kedvezményes áron hozzá lehet jutni ugyanahhoz a termékhez, amit az optikus is rendelt volna.

Kiegészítők az online optikákban

Hogyha az egyes kiegészítő termékeket hiányoltuk eddig, akkor most nem kell tovább tovább állnunk más megoldás után kutatva. Az online optikák felületén ugyanis ezeket a termékeket is kedvező áron megvásárolhatjuk. Ilyenek például a szemüveghez a tok és a törlőkendő, esetleg érdemes lehet egy tisztítóspray-t is beszerezni. A lencséseknek is sok kötelező kiegészítőjük van, ilyen többek között a lencse tartója, így nagyon fontos szerepet játszik az ember mindennapi életében. Habár csak néhány száz forint, anélkül azonban többezer forintot dobhatunk ki az ablakon, hogyha lefekvéskor vesszük észre: nincs hova helyezni a kontaktlencséket, így azok mehetnek a kukába. Fontos még az ápoló és tisztítószer is. Ez egy „minden az egyben” jellegű folyadék, ami tehát a lencse teljes körű higiéniájához szükséges. Találhatunk azonban még néhány hasznos dolgot, mint például a szemcsepp, ami mindenkinek jól jön a hosszú éjszakákban és a túl korai reggeleken. A munka is hatékonyan mehet egy kis segítséggel, ugyanis a szemcsepp sikeresen kezeli a szemszárazságot egy bizonyos fokig, enyhíti a szem égető érzését, és könnyebben megy a segítségével az ásítás is.

Az online optikákban tehát minden olyan terméket megtalálhatunk, amit személyesen is tennénk, ez azonban annak egy pénztárcakímélő megoldása, ami sokkal kényelmesebb a felhasználó számára. Három munkanap alatt meg is érkezik az új lencse, és bármi más, amit az ember vele együtt rendelt, miközben a vásárlónak ki sem kell tennie a lábát otthonról, a nap végén mégis meglesz minden fontos kiegészítője az éles látáshoz.